Jelena Remetin

Jelena Remetin je hrvatsko-francuska umjetnica koja djeluje u polju proširenog slikarstva, fotografije, filma i novih tehnologija. Rođena u Splitu, već više od dvije dekade živi u Parizu gdje se multimedijalno formirala na EFET-u, visokoj školi za fotografiju i film, pri CEFPF, europskom centru za audiovizualnu produkciju te specijalizirala Virtualnu Stvarnost na DIXIT vođena mentorom Michel Reihlac (direktor Arte TV).
Tijekom formativnog razdoblja sa svojim je kratkometražnim filmovima sudjelovala na brojnim festivalima (Cannes, Paris, Chicago, Madrid, St. Petersburg, Vebron Hyerres, Huatulco Mexico...), a njezin videouradak nastao prema pjesmi D. Lyncha I Know bio je uvršten u finale selekcije David Lynch Official Competition i dobio nagradu za kratkometražne filmske forme Disturb Awards u Parizu 2012. Bila je i finalistica Estée Lauder Pink Ribbon Photo Award 2013. godine.
Svoje fotografske i slikarske cikluse je izlagala u Ezeu (Muzej grada, 2011.), Toulouseu (izložba Traverse Vidéo, 2012.), Berlinu (Galerija Art Factory, 2013.), Parizu (Salon d'Automne, 2014.; Nouvel Organon, 2013.;itd.), Splitu (novogodišnja izložba Fotoklub Split, 2015.) i Zagrebu (Nano galerija, 2015).
Recentni izložbeni projekti Jelene Remetin uključuju audio-vizualnu prezentaciju U svakom prostoru postoje ljudi, Lauba, Zagreb, 2016. i samostalnu izložbu Kotač vremena u sklopu Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj (Medijateka Francuskog instituta u Zagrebu, 2015., Salon Galić, Split, 2016.) te sudjelovanja na skupnim izložbama Art en Capital (Grand Palais, Paris, 2015.) i Salon des Beaux Arts (Louvre, Paris, 2015.).
Hrvatsku je 2015. godine predstavljala na umjetničkoj radionici UNESCO Art Camp Malta for Peace, te je njezin slikarski triptih Loss Hope Anxiety, nastao u sklopu tog rezidencijalnog boravka, postao dijelom UNESCO-ve umjetničke zbirke na Malti.
U srpnju 2016. predstavljala je Hrvatsku u UNESCO-voj Art for Peace radionici u Andori. Radovi nastali u rezidenciji u Andori su izloženi u UN u New Yorku.
Njezin film Voulez-vous coucher avec moi? dio je zbirke međusveučilišnog digitalnog istraživačko-dokumentacijskog centra fokusiranog na LGBTIQ istraživanja i audiovizualnu kulturu pri Sveučilištu Complutense u Madridu.
Članica je HZSU (multimedijalni umjetnik), HDLU Zagreb i francuskog strukovnog umjetničkog udruženja La Maison des Artistes.