Tatjana Politeo

Tatjana Politeo rođena je u Zagrebu 1976. godine. Već od djetinjstva iskazivala je snažan interes za umjetnost, te nakon osnovne škole upisuje Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Logičan nastavak bila je zagrebačka Akademija likovnih umjetnosti gdje je diplomirala 2003. godine u klasi prof. Šiška. 
Nakon svoje prve samostalne izložbe na trećoj godini studija, Tatjana Politeo shvatila je da je slikarstvo njezina umjetnička vokacija. Kontinuiranim eksperimentiranjem i kombiniranjem najrazličitijih materijala poput akrila, kolaža, slikarskog morta, pastela, krede, spreja, olovke, tekstila i konca Tatjana prepoznatljivim slikarskim rukopisom gradi neobične kompozicije skladnog i specifičnog kolorita. Od vrlo intimnih prostora poput interijera vlastitog doma pa sve do beskonačnih svemirskih prostranstava, Tatjana Politeo gradi osobni univerzum simbola, crteža, linija, mrlja, riječi i znakova  pretočenih u začudne priče, ambijente i situacije. Svaki slikarski ciklus nadovezuje se na onaj prethodni, ali uz jasno vidljive vizualne pomake i nove tematske cjeline. Izričaj Tatjane Politeo prati iskustvo snažnog gestualnog slikarstva, enformela, art-bruta, kao i uplivi pop arta i street arta objedinjeni britkim humorom, blagom ironijom i neizostavnom dječjom zaigranošću.
Tatjana Politeo od samih početaka dizajnira i kreativno stvara raznovrsne uporabne i dekorativne predmete u području primijenjene umjetnosti. Osebujan koloristički rukopis, specifičan korpus korištenih materijala, te prepoznatljivi lajtmotivi s površina slika materijaliziraju se u raznolike, kreativne, svježe i inovativne predmete poput ogrlica, broševa, vaza, igračaka i skulptura-objekata u drvu, staklu i pleksiglasu. Najupečatljiviji je svakako miš Hello pretočen sa slikarskog platna u simpatičnu, simplificiranu i vizualno dopadljivu siluetu miša u funkciji vaze, privjeska ili pak printan na odjeću i raznolike predmete. On je ujedno i zaštitni znak autorice. Dok je pleksiglas zbog svoje lakoće praktičan za izradu nakita, drvo je idealno za slobodno oblikovanje raznolikih formi. Tako su nastali drveni avioni i šarene cjepke, a poseban segment čine bogato i raznoliko oslikani drveni kalupi za cipele, svojevrsni objekti u prostoru oblikovani od istih gradivnih elemenata kao i Tatjanine slike.
Prepoznatljiv rukopis i karakteristične materijale Tatjana Politeo primjenjuje i u izradi neobičnih slika u staklu. Kombinacijama kolaža, slikarskog morta i akrilne boje umjetnica interpretira neposredne crtice iz života. Laminiranje stakla završni je proces koji daje konačni pečat oblikovanom sadržaju i ujedno podrazumijeva neizvjesnost ishoda što metaforički odražava krhkost i promjenjivost života.
Tatjana Politeo umjetnica je s prirodnim osjećajem za smislenost oblikovanja cjeline i interpretaciju sadržajnog bogatstva odabranog motiva. Visoka, ali nimalo površna, estetika slike ostvarena je obiljem zanimljivih detalja u dinamičnom ritmu kretanja unutar kompozicije. Spontana i iskrena likovna ostvarenja Tatjane Politeo vode zainteresiranog promatrača na pustolovnu ekspediciju otpuštanja kočnica, oslobađanja granica i prepuštanja čistom vizualnom doživljaju zaigrane i ludičke imaginacije.
Tatjana Politeo do sada je imala više od 40 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Crna Gora, Slovenija, Mađarska), te više od 30 skupnih izložbi. Dobitnica je 2. nagrade za slikarstvo na II. međunarodnom bijenalu slikara i kipara Mediteran 2010. u Splitu.Članica HDLU-a i HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu.