Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu

Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu utemeljena je u lipnju 1907. godine kao Kraljevsko zemaljsko više obrazovalište za umjetnost i umjetni obrt, s Ustrojnim statutom i Naučnom osnovom s redom predavanja na Slikarskom odjelu, Kiparskom odjelu i Odjelu za kandidate učitelje risanja.

Prvi nastavnici bili su Robert Frangeš Mihanović, Rudolf Valdec, Robert Auer, Oton Iveković,Bela Čikos Sesija, Menci Clement Crnčić i Branko Šenoa.Po nacrtima Hermana Bolléa sagrađeni su prvi atelijeri, a za potrebe nastave adaptirana je dvorišna zgrada nekadašnjeg Zemaljskog rodilišta.

Nazivi ustanove često su se mijenjali. Od 1941. službeno se zove Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sjedište današnje Akademije je u znatno pregrađenim i dograđenim zgradama na početnoj lokaciji, u dvorištu i parku Ilice 85. Nastava se odvija i u zgradama na Jabukovcu 10, u Zamenhoffovoj 14, te u prostorijama zgrade u Zagorskoj 16.

Na Akademiji je od 1926. kratkotrajno djelovala Katedra arhitekture koju je vodio Drago Ibler. S vremenom je Odjel za kandidate učitelje risanja prerastao u Nastavnički odsjek, a godine 1956. službeno je osnovan i Grafički odsjek. Godine 1997. osnovan je Odsjek za restauriranje umjetnina (sada Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina) te 1998. Odsjek za animirani film (sada Odsjek za animirani film i nove medije), tako da Akademija danas ima šest odsjeka i 365 studenata.
Svi studijski programi koji se izvode na navedenim odsjecima usklađeni su s odredbama Bolonjskog procesa. Na Akademiji su djelovali brojni značajni umjetnici i nastavnici, pa je povijest Akademije likovnih umjetnosti dobrim dijelom i povijest hrvatske umjetnosti dvadesetog stoljeća.

Tea Švarić

Tea Švarić

Teo Kiš

Teo Kiš

Tara Beata Racz

Tara Beata Racz

Tin Samaržija

Tin Samaržija

Matea Šiprak

Matea Šiprak

Mia Marković

Mia Marković

Manuela Pauk

Manuela Pauk

Luka Pacek

Luka Pacek

Vida Meić

Vida Meić

Lora Elezović

Lora Elezović

Petra Šabić

Petra Šabić

Domagoj Rogina

Domagoj Rogina

Nikolina Zabčić

Nikolina Zabčić

Mihael Bađun

Mihael Bađun

Ana Maria Maravić

Ana Maria Maravić

Anđela Zanki

Anđela Zanki