Ivana Ožetski

Geometrija prirode / Oblici – sfere
kombinirana tehnika, 2017. – 2020.

Iskustvo rada sa generatorom frekvencija i pijeskom na metalnoj ploči (u sklopu projekta Tesla–Mind From The Future) potaknulo je autoricu na istraživanje sakrivenog svijeta oblika koji simultano postoji, a da ga nismo svjesni sve dok ga uz pomoć tehničkog pomagala ne prevedemo u drugi, nama vidljiviji medij.

U radovima koji nastaju razotkriva se, svijetu prirode inherentni, red i organiziranost na koje nailazimo svaki puta kada zavirimo u dubine geometrije prirode, često nazvane i svetom geometrijom. Fragilne prostorne konstrukcije, izvedene u prirodnom materijalu (liko) i obojane prirodnim bojama (kurkumom, ciklom..) ponavljaju strukture koje postoje u prirodi i pripadaju svijetu virusa. Saznanje da svojim objektima ponavljam strukturu virusa Hepatitisa B, Mozaičnog virusa, i drugih, samo je dodatno potvrdilo istraživanja i predosjećaj o tome kako su svi oblici već unaprijed upisani u nama i samo je pitanje vremena i načina na koji ćemo ih otpustiti i osloboditi, transponirati u drugi medij.

Silnice i formacije
matrica/reljef, 2018. – 2020.

Serija otisaka pod nazivom Silnice i formacije 2020. nastavlja se na ciklus iz 2018. godine i također se priklanja ideji kako svi podaci o oblicima postoje utkani i zapisani u nama, a mi ih slutimo i kombiniramo prema unutarnjoj intuiciji, potrebi i trenutku. Naziv Silnice i formacije izveden je iz promatranja grupiranja čestica izloženih magnetnom djelovanju, ali i grupiranja živih organizama u prirodi (rojevi buba, jata riba, ptica…).

Ivana Ožetski, po vokaciji prvenstveno je slikarica a kada, promatrajući svijet oko sebe, postaje angažiranom umjetnicom, ona snima video radove (koristeći se kamerom kao slikom) te upotrebljava digitalne alate koji služe kao nadogradnja tradicionalnom slikarskom mediju. Umjetnica kroz svoja umjetnička djela u raznim medijima od klasičnog štafelajnog slikarstva do multimedijske umjetnosti zahvaća pojavnosti fizičkog i metafizičkog, znanstvenog i mističnog, vidljivog i nevidljivog.