Ivana Tkalčić

Twilight zone
snapchat, camera, text to speech, 2018.

U posljednjih deset godina razvoj tehnologije se eksponencijalno ubrzava. Je li ta promjena olakšala i poboljšala život? Da li tehnologija mijenja i preoblikuje našu svijest i razmišljanje na još nama nezamisliv način? Percepcija i iskustvo svijeta nedvojbeno su se promijenili. Ako pogledamo našu dnevnu online komunikaciju, ona se više ne odvija samo kroz tekstualne poruke i slike, nego i kroz videozapise, GIF-ove, Twitter postove, blogove, igre, Skype i grupne razgovore. Čak ako smo daleko od naših prijatelja i obitelji, možemo se trenutačno spojiti i imati osjećaj gotovo fizičke prisutnosti. No s druge strane, sve te informacije ostavljaju digitalni trag koji se može slijediti do izvora i potencijalno zloupotrijebiti. Ulazimo u post-informacijsko i post-ljudsko doba, koje radikalno mijenja način i prirodu življenja, bivanja i razumijevanja svijeta oko nas. Nadalje, na osobnoj razini, granica između on-line i offline života je nestala. Najintimniji dio našeg života postao je dio virtualnog svijeta koji se hrani društvenim mrežama. Kako je svakodnevna online/offline interakcija promijenila iskustvo svijeta koje nas okružuje i utjecala na našu svakodnevnu vizualnu percepciju?
Projekt je realiziran u koprodukciji udruge Metamedij u Puli i V2_ instituta za nestabilne medije u Rotterdamu, Nizozemska

Ivana Tkalčić studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i Münchenu. Diplomirala je ekonomiju i turizam na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Godine 2019/2020. sudjeluje na međunarodnom studijskom programu WHW Akademije. Radila je na umjetničkim projektima u rezidencijalnim programima u Austriji, Belgiji, Grčkoj, Norveškoj, Italiji, Nizozemskoj i Poljskoj. Uz samostalne izložbe i brojna sudjelovanja na grupnim izložbama, finalistica je i dobitnica brojnih nagrada: Erste fragmenti (2016.), RCAA Young European Art Award (2016.), Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za samostalan umjetnički rad (2016.),Grand Prix-a 35. Salona mladih (2020.), 20. Nagrade Radoslav Putar te Young Visual Artists Awards (2021.).