Marina Rajšić

Prt Scrn
2021.
multimedijalni rad

Multimedijalni rad Print Screen zamišljen je kao prikaz trodimenzionalne radne površine računala. U originalu sastoji se od pet panela a svaki panel predstavlja otvoreni prozor na desktopu. U ovom slučaju, Prt Scrn kompaktna je verzija rada, u kojoj se prikazuje samo sadržaj projekcije u jednoj traci.
Radi se o analizi različitosti sadržaja u virtualnom svijetu i načina na koji oni na nas utječu intelektualno, emocionalno, ali i fizički. Današnjem suvremenom čovjeku više nije bitno što se desilo u stvarnom svijetu nego ono što se desilo u virtualnom svijetu. Sadržaji koje ondje susrećemo kreću od izrazito ugodnih do potresnih i kad ugasimo svoje mobitele i računala, isti sadržaji i dalje utječu na nas podsvjesno. Rad se sastoji od 13 međusobno kolažiranih i sinkroniziranih videa snimanih screen recording funkcijom u kojima se obrađuju teme reprezentacije žena kroz povijest, popravljanja i uljepšavanja fizičkog izgleda radi približavanju idealu „lijepog“ i utjecajem digitalnih tehnologija na doživljaj naše vlastite pojavnosti (koje se manifestira pojavom nove psihičke bolesti tjelesne dismorfije koja nastaje kao posljedica upotrebe snapshot aplikacije). Propituje se cyber svijet, svijet buke pretrpan bojama, zvukovima i sadržajima, zasićen netočnim i točnim, relevantnim i irelevantnim informacijama koje utječu na suvremenog čovjeka i njegovu svijest. Naglašavajući pritom da ekrane svojih mobitela i računala gledamo stalno i neprekidno stvarajući pritom svoj vlastiti vizualni i sadržajni svijet satkan od naših vlastitih interesa.
Sanja Pažur

Marina Rajšić (Rijeka, 1995.) magistrirala je vizualne komunikacije i grafički dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2019. godine. Od 2014. godine izlaže skupno i samostalno. Godine 2018. objavljuje umjetničku knjigu naziva Umijet(nost) lijepo(g) koja je nagrađena Rektorovom nagradom Sveučilišta u Rijeci za samostalni umjetnički rad. U svojim radovima bavi se temama odnosa jedinke i populacije, preispituje sebe kao jedinku populacije 21. stoljeća. Kreće se u smjeru konceptualne, novomedijske umjetnosti. Zanimaju je suvremene društvene norme i širi društveni kontekst, fikcija i spekulacija, odnos virtualnog i fizičkog prostora, usporedbe odnosa prošlosti i sadašnjosti, umjetnog i prirodnog, znanosti i trendova, aktivnog i pasivnog. Surađivala je s kulturno umjetničkom organizacijom Labin Art Express XXI (Print Screen, 2019., Balans 2021.). Izlaže u MSU Rijeka (2017., 2021 ), Galeriji SC Zagreb ( 2016., 2019.), Galeriji Filodrammatica u Rijeci (2021.), te kao finalistica za nagradu Radoslav Putar u Galeriji Galić u Splitu (2022.).