Siniša Lordan

ISTINA
2015.
aluminijska konstrukcija s platnom, pneumatski pogon, elektronika s interaktivnim komponentam, 100 × 190 × 25 cm

IN MY OPINION THE TRUTH IS HIGHLY OVER-RATED
2020.
LED panel, 15 × 102 × 12 cm, 15 × 78 × 12 cm, 15 × 140 × 12 cm

Siniša Lordan u svom radu koristi interaktivne tehnološke naprave. Na tragu toga izrađuje i dvije instalacije koje se bave vrlo aktualnom temom istine, nemogućnosti otkrivanja i iskrivljenja iste. Istina često ovisi o onome tko je prezentira, o društvenom i povijesnom kontekstu i u današnjem vremenu informacijskog overflowa, izgleda kao da je sve nedostižnija.
Rad Istina sastoji se od bijelog platna iza kojeg je sakriven mehanizam, koji reagira na pokrete. Na prvi pogled, objekt izgleda kao prazno platno, no postupnim približavanjem promatraču se ukazuju na njemu ispisana slova – ISTINA. Približimo li se bliže objektu, mehanizam se aktivira, te dolazi do ironičnog prevrata i objekt se ponovno pretvara u prazno platno. Ovim je sadržaj rada ponovno sakriven i oduzet. Tek ponovnim odmicanjem i strpljivim, mirnim položajem onoga tko promatra, slova se ponovno ukazuju. Umjetnik na ovaj način komunicira s posjetiocima, potičući ih da sami otkriju svoju istinu.
Svjetlosna zidna instalacija, sastavljena od tri elementa svojevrstan je statement umjetnika, kroz koji kritizira odnos prema istini. Lordanovi radovi ne sadrže samo promišljanje o pojmu istine, nego i društveni kontekst. Sam naglašava kako je po njemu, istina uistinu precijenjena, jer u vremenu iskrivljavanja i prilagođavanja istina, ona postaje instrumentom različitih interesnih skupina, koje u konačnici određuju naše živote.
Uz pomoć tehnologije, umjetnik želi zauzeti neutralan stav i ne navoditi promatrača na njegovo otkrivanje istine, kao što to radi društvo, jer umjetnost treba i mora ostati izvan društvenih manipulacija i laži.
Danijela Pavlinović

Siniša Lordan je rođen 1959. godine u Šibeniku. Od 2001. do 2005. pohađao je Kunstakademie Münster u klasi prof. Timma Ulrichsa. Dobitnik je stipendije Arthellweg, za projekt pneumatic fractal. U mnogobrojnim projektima i izložbama, Lordan razvija tematske koncepte i samodostatne sustave s interaktivnim elementima. Njegovo umjetničko djelovanje obuhvaća prostorne instalacije, kinetičke objekte, svjetlosne protokole i video radove. Bio je zastupljen na velikom broju skupnih izložbi, izmedu ostalog u Muzeju suvremene umjetnosti, Zagreb, Gustav-Lübcke-Museum, Hamm, MARTa, Museum für zeitgenössische Kunst, Herford, Museum Wilhelm Morgner, Soest, Künstlerforum, Bonn, GIGUK, VideoART Festival, Gießen, C.A.R., Forum und Medienkunst-Messe, Essen, (X)FEFV, Rijeka. Samostalo je izlagao između ostalog u Kunstverein Lippstadt, Lippstadt, Galeriji sv. Krševana, Šibenik, Galerie R8M, Köln i Salonu Galić, Split.