Terra Ukrajina

Specijalni projekt za Art Zagreb
Ukrajinsko udruženje galerista

Kustosica projekta – Marta Trotsiuk
Kustos izložbe – Pavlo Gudimov

Kao zemlja koja je prošla moderni rat, Hrvatska, razumije najbolje Ukrajinu.

Naši planovi nisu sadržavali rat. Do posljednjeg trenutka smo se uzalud nadali zdravom razumu Rusije. Povijest cijelog svijeta zauvijek se promijenila 24. veljače ove godine.
U početku je bio totalni šok. Ali vrlo brzo smo počeli djelovati. I vidjevši našu postojanost i želju za slobodom, svijet nam je počeo pomagati.

Ukrajinsko udruženje galerista je od prvih dana zauzelo aktivan stav. Bili smo inicijatori dokumenta o kulturnim sankcijama Rusiji. Kasnije je Udruga organizirala program “Lavov upoznaje. Umjetničke šetnje. Komunikacija” za naše građane koji su došli na zapad Ukrajine bježeći s mjesta aktivnih borbi.

Naši strani prijatelji postavljaju pitanja: “Kako si?” Najbolji način odgovora može biti ova izložba. Branimo svoju zemlju i cijeli civilizirani svijet na svim frontama. Kultura je aktivnija nego ikad. To je lakmus test našeg jedinstva, vjere u budućnost i želje za pobjedom.

U projektu Terra Ukraina galerije predstavljaju radove umjetnika koji su nastali tijekom rata ili uoči rata. Izložba se održava u prostoru Akademije likovnih umjetnosti Zagreb u kojem se ove godine održava Art Zagreb.

Terra Ukraina – tako je francuski inženjer i kartograf Guillaume Levasseur de Beauplan nazvao Ukrajinu na latinskom jeziku na svojim kartama iz 1648. Danas smo eklatantan primjer kako građani uzvraćaju udarac velikom agresoru, štiteći svoju kulturu, zemlju i narod. Sloboda, urođeni osjećaj slobode i kreativnost naša su duša i snaga.

Slava Ukrajini!
Pavlo Gudimov.

Galerije:
Art Gallery of Madam Palmgren
Gallery 101
Green Sofa Gallery
IconArt Gallery
Ya Gallery

Umjetnici:
Mira Bachkur
Veronika Cherednychenko
Yuriy Koval
Mykola Malyshko
Denys Metelin
Dmytro Moldovanov
Yuriy Shapoval
Olena Smaha
Albina Yaloza
Ihor Yanovych

Uz potporu SOS Ukrajina i Europske komisije.

Art Gallery of Madam Palmgren

Ya Gallery Art Center

Green Sofa Gallery

Gallery 101

Galerija Iconart