Vedran Perkov

Nabadanja
2020.
papir, drvo, lesonit, pribadače, stiropor, staklo, svaki 100 x 70 cm
Serija radova pod nazivom Nabadanja bavi se temom komunikacije i načina prenošenja informacija. Vedran Perkov izdvaja dijelove citata, znanstvenih izvještaja ii opservacija, te ih laserski izrezuje na papiru, slovo po slovo. Slova potom slaže ponovno u rečenice, pričvršćujući ih pribadačama na podlogu i stvara rečenice bez određenog početka i kraja. Ovako postavljena, slova ne prenose samo poruku, nego dobivaju i vizualnu kvalitetu.
Tekstovi su izvučeni iz izvornog konteksta i međusobno nepovezani, čime je namjerno postignut nesporazum i nerazumijevanje. Na taj način promatraču je dano da sam protumači značenje. Sam naslov ciklusa može se dvojako shvatiti, kao doslovan opis radova (slova koja su nabodena na površinu) i kao kolokvijalni izraz za nešto kada se govori na razini spekulacije. U ovom posljednjem očitava se ironičan stav autora prema ovakvim tekstovima, ali i načinu na koji nam se prenose informacije. One često dolaze iz sasvim neprovjerenih izvora, čak i kada je riječ o znanstvenim zaključcima, za koje se kasnije ispostavi da su bila samo tek puka nabadanja.
Danijela Pavlinović

Vedran Perkov (Split, 1972.) Diplomirao je slikarstvo 2002. na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu. Radi na Odsjeku slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu. Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Poreču, Dubrovniku, Puli, Rennesu, Quebecu i Milanu te na mnogim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudionik je workshopova i artist-in-residence programa u Hrvatskoj, Italiji, Švedskoj, Latviji, Alžiru, Francuskoj, Kanadi, Indiji i SAD-u. Dobitnik je Nagrade Radoslav Putar 2007. godine i Velike nagrade 35. splitskoga salona, iste godine. Dobitnik je treće nagrade na izložbi T-HT nagrada@msu.hr za hrvatsku suvremenu umjetnost 2018. godine. Veliku nagradu 13. trijenala hrvatskog kiparstva dobiva 2018. godine. Uz autorski rad, aktivan je kao kustos i organizator izložbi, katkad piše uvodnike i predgovore za izložbe svojih kolega i radi postave. Radovi su mu zastupljeni u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Muzeja suvremene umjetnosti Istre, Galeriji umjetnina u Splitu, Galeriji umjetnina Grada Slavonskog Broda. Živi i radi u Splitu.