Vice Tomasović

Vice Guru
2018. – 2020.
video, ready-made, fotografije

Turizam
2018.
video, HD 1080 p, color, 04′ 41“ loop

Naslovnica
2019.
ready-made: Slobodna Dalmacija, objavljeno: 22. 5. 2019., okvir 70 × 50 × 2 cm

Instagram
2019. ‒ 2020.
kolekcija fotografija

Umjetnički projekt Vice Guru istražuje suvremene alternative i duhovne prakse, te fenomen društvenog prihvaćanja istih. Različita wellbeing učenja i njihovi gurui obećavaju instant rješenja, te kroz manipulacije okupljaju rijeke sljedbenika koji im vjeruju. Vice Tomasović pristupa ovoj temi krajnje studiozno. Upušta se u ulogu gurua, radi vlastita istraživanja i smišlja različite usluge i proizvode u sklopu svog Basma Instituta – Instituta za integrativnu medicinu i holističko liječenje. Koristi koncept mockumentary-a kao svoje umjetničke forme, u kojem se izruguje ovakvim praksama, ali i potpuno uživljuje u ulogu. Onim neupućenima teško je razlučiti što je zbilja, a što fikcija. Pomoću društvenih mreža dodatno gradi svoju ulogu gurua i svoj „utjecaj“. Pojedinci, nesvjesni da je u pozadini umjetnički projekt, kontaktiraju umjetnika, tražeći od njega pomoć.
Vice Guru projekt je koji ogoljava društvene probleme i probleme u nama samima, lakovjernost pojedinaca i nedostatak kritičkog razmišljanja. Kritizira konzumerizam u kojem su laži i manipulacije legitimna metoda prodaje.
Danijela Pavlinović

Vice Tomasović rođen je 1986. u Splitu. 2009. godine diplomirao je na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, smjer likovna kultura. Osnivač je i ravnatelj Almissa Open Air festivala suvremene umjetnosti u Omišu. Predsjednik je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu (HULU) i voditelj izložbene djelatnosti u Salon Galić. Sudjelovao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi, umjetničkih festivala i manifestacija kao organizator, kustos, izlagač i izvođač.