Vitar Drinković

Heart Tube 2.0

2020.

subwoofer zvučnik, predpojačalo, automobilsko audio pojačalo, mixeta, dva DIY 3D printana elektronička stetoskopa, drvene ploče za šalovanje, 35 × 35 × 35 cm

Interaktivnom instalacijom Vitra Drinkovića zamršenosti različitih vidova komunikacije današnjice reduciraju se na ono najiskrenije i neverbalno – otkucaje srca. Srce koje neprestano komunicira s mozgom i ostatkom tijela najdosljedniji je generator nekontroliranih informacija, a Drinkovićevom skulpturom takva ultimativna, ali privatna istina biva pretvorena u glasni zvuk i izložena javnosti. Putem DIY stetoskopa istovremeno se snimaju vibracije srca do dvoje posjetitelja čiji se audio signali reproduciraju u izložbeni prostor u obliku ritmičkog zvuka. Prijenos informacija, odnosno komunikacija dvoje ljudi postiže se simultano, izravno i transparentno, bez prostora za manipulaciju. 

Marina Šafarić

Vitar Drinković diplomirao je 2014. godine na Odsjeku za animaciju i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Djeluje na sjecištu tehnologije, znanosti i umjetnosti kroz stvaranje interaktivnih naprava, izuma i instalacija koje često služe kao posrednici u komunikaciji između ljudi. Namjera mu je istražiti i stvoriti novi kontekst, uvjete za drugačiju osjetilnu i misaonu spoznaju svakodnevice. Ostvario je dvadeset i pet samostalnih izložbi, osam skulptura u javnom prostoru, sudjelovao na četrnaest umjetničkih radionica. Izlagao je na pedeset i devet skupnih izložbi u Hrvatskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Bugarskoj, Austriji, Češkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Francuskoj. Dobitnik je više nagrada, priznanja i stipendija te finalist nagrade Radoslav Putar 2021. godine. Član je HDLU-a i HZSU-a.