Fikcija & Fakcija (DPUH)

Odnos umjetnosti prema istini i stvarnosti dugo je i često ispitivana tema koja odavno zaokuplja umove umjetnika i ljubitelja umjetnosti. U tom je odnosu, bez obzira na povijesno razdoblje, umjetnost korištena kao alat spoznaje, poput zrcala koje reflektira stvarnost u kojoj nastaje.
Izložba pod naslovom Fikcija & fakcija u sklopu ovogodišnjeg festivala Art Zagreb okuplja radove koji propituju prirodu stvarnosti, vjerodostojnost naše percepcije te potencijal umjetnosti da na različite načine ponudi interpretaciju pa i razumijevanje kompleksne svakodnevice. Cilj je izložbe, također, osvijestiti problematiku teškog snalaženja u velikoj količini vijesti i informacija, mišljenja, faktoida i činjenica koje svakodnevno nalazimo na različitim platformama, čija je i prednost i nedostatak da svi sudionici imaju jednaku priliku za širenje informacija. U takvom načinu komunikacije i konzumacije sadržaja koji interpretiraju životne događaje, može nam djelovati da umjesto istinitosti pobjeđuju senzacionalizam i popularnost govornika. Možemo li, onda, u takvom svijetu doista razlučiti fikciju od fakcije, laž od istine? Umjetnici okupljeni ovom izložbom istražuju i nove načine ljudske percepcije, posebice u odnosu na tehnološke konstrukte stvarnosti, poput društvenih medija te online i virtualnog svijeta. Ispituju koliko su stvarna naša iskustva, naše slike. Ograničimo li se na samo jednu razinu stvarnosti, ukoliko je to uopće moguće, je li ona jednoznačna i objektivna, ili ipak ovisi o našoj subjektivnoj percepciji? Dakako, i u procesu spoznavanja istine postavlja se pitanje same uloge umjetnosti te je li ona mimetičke prirode ili zadire u sferu iznad puke imitacije i simulacije oku vidljivog?
Mnogi radovi na izložbi pozivaju promatrače da aktivno sudjeluju u raspravama koje potiču i senzacijama koje pružaju.

U trenutku maksimalne zasićenosti svim vrstama (dez)informacija, možemo doći u opasnost da otupimo za osnovne osjećaje, zbog čega je nužno okrenuti se umjetnosti kao lijeku koji će nam vratiti ljudskost, empatiju, razumijevanje i humor, te nas natjerati na razmišljanje. Sukladno manipulacijama kakve danas susrećemo u javnim diskursima, umjetnici okupljeni ovom izložbom često koriste manipulaciju kao strategiju umjetničkog oblikovanja. Razlika leži u svjesnom razotkrivanju tih manipulacija, kroz koje spoznajemo istinu.
Na izložbi se mogu pronaći radovi različitih umjetničkih medija, pristupa i generacija umjetnika. Od instalacija i skulpture, do slikarstva, fotografije i digitalne umjetnosti, autori ove izložbe nude stvaralačku raznolikost idealnu za analizu ovako slojevite teme i za poticanje mašte svakog promatrača.

Autori izložbe: Brigita Siništaj, Danijela Pavlinović, Dorian Ruljančić, Karla Despot, Klara Macolić, Laura Kujundžić, Marija Generalić, Marina Šafarić, Nikola Zmijarević, Sanja Pažur, Tamara Majcen, Tia Pošta.

Krešimir Katušić

Jurica Mihinjač

Nataša Vuković

Karlo Klen

Eugen Varzić

Vida Meić

Matko Meštrović

Mitar Matić

Stjepan Šandrk

Marina Rajšić

Margareta Belančić

Siniša Lordan

Vedran Perkov

Vice Tomasović

Ivana Tkalčić

Ivana Tkalčić

Leo Katunarić Kadele

Leo Katunarić Kadele

Manuela Košević

Dalija Stanić

Vitar Drinković

Ivana Geček

Igor Gržetić