Marija Arkelyan Lučić

Brodovi koji nikuda ne plove
film, 2019.

Režija: Marija Arkelyan Lučić
Glumica: Lea Čepić
Kamera: Ganna Kamendrovska
Dron kamera: Matija Lukman
Kostimografija: Tina Spahija
Produkcija: Matija Lukman, Marija Lučić

Kratki eksperimentalni film posvećen je svima onima kojima se čini da ne služe nikakvom cilju, nemaju perspektivu ili viziju jasne budućnosti, izgubljeni u ništavilu svog postojanja ‒ Brodovi koji nikuda ne plove. Suprotstavljena crvena boja kao simbol čežnje i strasti te plava kao simbol samopouzdanja, vjere i stabilnosti, alegorija su “zlatne sredine”, mira ili “zena” kojemu svi težimo. Prizor djevojke koja pluta i okružena je morem i nebom, vizualna je alegorija spokoja. U sadašnjem trenutku njezine misli se ne predaju očekivanjima, mogućoj i poželjnoj budućnosti. Ona je slobodna.

Marija Arakelyan Lučić filmska je redateljica i VJ umjetnica iz Hrvatske, s boravištem u Berlinu. Njen glavni fokus su eksperimentalni filmovi i video. Aktivni je član VJ kolektiva Tensememori (Berlin) i Kinokluba Zagreb. Pohađala je brojne radionice filma/VJ-a, uključujući radionicu kinematografije s filmskim direktorom Fredom Kelemenom kao i radionicu VJ-a s VJ umjetnikom A-li-ceom (Die Universität der Künste Berlin, UdK Berlin). Film Ships Sailing Nowhere prikazan je na brojnim europskim filmskim festivalima, a nagrađen je filmom mjeseca na Open Screenings festivalu u Berlinu.

Tina Spahija  godine 2010. završila je Školu likovnih umjetnosti, smjer Dizajn odjeće. Tijekom srednje škole sudjelovala je na brojnim revijama i natjecanjima. Kao maturantica sudjeluje na natječaju Dani odjeće 2010. godine na temu “Avangarda u ritmu velegrada” te se nakon mature prijavljuje na Split City Fashion natječaj za mlade modne dizajnere i osvaja 1. nagradu. 2011. godine upisuje preddipomski studij na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer tekstilni i modni dizajn koji završava 2016. godine te iste godine upisuje diplomski studij, smjer Teorija i kultura mode. Kao kostimograf radi na studentskim filmovima Akademije dramskih umjetnosti. Od 2016. godine je službeno član Prve zadruge studenata Fabric8 co-op. Danas ponajviše djeluje kao scenografkinja na brojnim svjetskim projektima, kao što su i serije Netflix produkcije.