Mitar Matić

Enkaustike (broj 5, 6 i 7)
2017.
vosak i pigment na šperploči, 100 × 88 cm
Ciklus Enkaustike Mitra Matića sastoji se od slika rađenih u istoimenoj tehnici koja podrazumijeva miješanje pigmenta s voskom. Prizori su nastali prema fotografijama koje dokumentiraju aktivnosti jedne šume, zbog čega su subjekti najčešće divlje životinje, neometane u svom prirodnom ambijentu. Fotoaparat sa senzorom pokreta omogućio je minimalnu intervenciju autora koji, osim postavljanjem fotozamki, nije utjecao na konačan ishod prizora. Tako objektivnim i nenametljivim procesom opservacije te zatim dokumentacije stvarnosti, dobivene su fotografije koje su autoru poslužile kao predložak za optički titrave slike, čime se stvara napetost između prikazivačkog iluzionizma te reljefnosti površine koja naglašava fizičku prisutnost djela u stvarnom prostoru promatrača.
Nikola Zmijarević

Bez naziva
2022.
vosak i pigment na šperploči, 140 × 140 cm
Slično ciklusu Enkaustike još uvijek nenaslovljena slika Mitra Matića izrađena je miješanjem pigmenta i voska, a dijelom je ciklusa koji je trenutno u nastanku. Riječ je o pejzažu gradine iznad Starigrada kod Senja koji je prvo zabilježen fotoaparatom, a zatim preveden u medij slikarstva posredstvom fotografije. Procesom „kopiranja kopije stvarnosti“, dakle, nastaje mimetički, fiktivni prizor čija je čitljivost narušena bušenjem slikarskih slojeva, što razotkriva stvarnu materiju samog djela.
Nikola Zmijarević

Mitar Matić akademski je slikar rođen 1981. godine u Rijeci, gdje živi i radi i danas. Godine 2005. diplomirao je na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, čime je započeo istaknutu slikarsku karijeru. Izlagao je na brojnim izložbama diljem Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.